Megújult az Egyházmegyei Könyvtár honlapja és OPAC-katalógusa

Örömmel adunk hírt könyvtárunk újabb fejlesztéseiről. 2015-ben készült el a könyvtár első honlapja Fábián Tamás rendszergazda kollégánk jóvoltából, melynek köszönhetően a kutatók, kölcsönzők, látogatók könnyen, gyorsan tájékozódhattak belépőjegyekről, nyitva tartásról, kutatási információkról, állományi adatokról.

Honlapunk most megújult külsővel várja régi és új felhasználóit. A honlap új arculata ismét Fábián Tamás keze munkáját dicséri. A fontos információk mellett új fotók tekinthetők meg a könyvtárról és különgyűjteményeiről, mintegy kedvet adva a személyes látogatásra, a könyvtár történetének tárlatvezetéssel való megismerésére; a könyvajánlók pedig a kutatóknak, kölcsönzőknek kedveznek. A letisztult forma segíti a könnyű használatot, gyors információszerzést.

A honlapon keresztül – csakúgy mint eddig is – elérhető web-katalógusunk, mely távoli hozzáférést biztosít könyvtárunk már feldolgozott állományához. Az eltelt évek alatt jelentősen megemelkedett a bevitt rekordok száma, jelenleg több mint 52 ezres állomány érhető el az OPAC felületen.  A 2020-ban elkezdett adatkarbantartási munkálatokat (adatok pontosítása, kiegészítése) továbbfolytattuk, 2021-ben körülbelül 3.400 rekordot módosítottunk.

2021 júliusában Opac-katalógusunk is megújult, megvalósult az ASP-re költöztetés és a Huntéka-frissítés. Az új felület felhasználóbarát, modernebb, átláthatóbb; gyorsabb találati eredményt, új funkciókat is tartalmaz. (pl. borítókép hozzáadása)

A Monguz OPAC3 keresőfelület több nyelven, a magyar mellett angolul és románul is használható. A felhasználói kézikönyv pedig a keresési lehetőségekbe ad mélyebb betekintést.

Mindezen változások reményeink szerint segítik könyvtárunk megismerését a szélesebb közönség számára is; kutatóinknak, kölcsönzőinknek pedig lehetővé teszik a hatékonyabb, több információt tartalmazó keresést.